resepi dah amik cuma nak buat ajer
KUAH
PERLU ADA:
1 kg daging lembu – rebus dan ketepikan
4 biji bawang besar *
5 ulas bawang putih *
15 biji cili kering *
3 inci halia *
2 inci lengkuas *
1 batang serai *
1 sudu besar ketumbar – disangai *
1 sudu kecil jintan manis – disangai *
1 sudu kecil jintan putih – disangai *
2 sudu besar rempah kari *
2 biji keledek – rebus dan kisar halus **
2 cawan udang kering – kisar halus **
4 sudu besar tauchu – kisar halus **
2 biji kentang – kisar halus **
1 cawan kacang tanah – kisar halus **
1 cawan udang basah – kisar halus (boleh kisar dengan kulit sekali kalau udang lembut) **
Minyak untuk menumis
Garam
Gula
PERLU BUAT:
1. Kisar halus bahan-bahan bertanda *. Tumis sehingga naik minyak.
2. Masukkan daging dan air rebusan. Tambah bahan-bahan kisar yang bertanda **.
3. Tambahkan garam dan gula. Kuah mee rebus ni ada rasa lebih manis sedikit.
4. Masak sehingga mendidih, cukup rasa dan kepekatannya.
PENDARAM/KEROPOK
PERLU ADA:
2 sudu tepung gandum
2 sudu tepung beras
Sedikit air kapur
2 sudu kecil udang kering - dikisar halus
Garam
Serbuk kunyit
Air
Minyak untuk menggoreng
MEE REBUS HAJI WAHID JOHOR
PERLU ADA:
1 kg daging lembu – rebus dan ketepikan
4 biji bawang besar *
5 ulas bawang putih *
15 biji cili kering *
3 inci halia *
2 inci lengkuas *
1 batang serai *
1 sudu besar ketumbar – disangai *
1 sudu kecil jintan manis – disangai *
1 sudu kecil jintan putih – disangai *
2 sudu besar rempah kari *
2 biji keledek – rebus dan kisar halus **
2 cawan udang kering – kisar halus **
4 sudu besar tauchu – kisar halus **
2 biji kentang – kisar halus **
1 cawan kacang tanah – kisar halus **
1 cawan udang basah – kisar halus (boleh kisar dengan kulit sekali kalau udang lembut) **
Minyak untuk menumis
Garam
Gula
PERLU BUAT:
1. Kisar halus bahan-bahan bertanda *. Tumis sehingga naik minyak.
2. Masukkan daging dan air rebusan. Tambah bahan-bahan kisar yang bertanda **.
3. Tambahkan garam dan gula. Kuah mee rebus ni ada rasa lebih manis sedikit.
4. Masak sehingga mendidih, cukup rasa dan kepekatannya.
PENDARAM/KEROPOK
PERLU ADA:
2 sudu tepung gandum
2 sudu tepung beras
Sedikit air kapur
2 sudu kecil udang kering - dikisar halus
Garam
Serbuk kunyit
Air
Minyak untuk menggoreng
PERLU BUAT:
1.gaul semua bahan tadi
2. gorengkan dalam minyak panas di tepi kuali
2 comments:
nak cuba lah nanti2..
aku pun belum cuba baru jumpa resepi jer ni...yg sebenarnya aku nak resepi yg keropok dia tu ajer..yg kuah dia ni mcm mak aku jer
Post a Comment